#44: Knocked Out Loaded

knocked-out-loaded

 

”I don’t know what people think of me. I only know what the record companies say … and managers and people like that – people who want you to do things … I only hear about that stuff.”

Med albumet Knocked Out Loaded (1986) når Bob Dylan den absoluta botten i sin karriär. Det här är så häpnadsväckande uselt att man nästan börjar undra om han gör det med flit. Det enda som (med en stor portion god vilja) går att lyssna på från den här skivan är ”Brownsville Girl”. Därutöver består albumet av katastrofalt dåliga spår.

Öppningen ”You Wanna Ramble” sätter tonen för skivan. Man slås omedelbart av det dåliga soundet. Som tur är har man glömt låten i samma sekund som den är över – detta spår kan vara den mest meningslösa inspelning Bob Dylan någonsin har gjort.

Nästa spår är skivans (och möjligen även Bob Dylans) absolut pinsammaste ögonblick. Kris Kristofferson-covern ”They Killed Him” är en makalöst patetisk sång som handlar om Ghandi (och Martin Luther King och Jesus), och den fåniga texten avslutas i varje vers med att de fruktansvärda körsångerskorna skriker: ”MY GOD THEY KILLED HIM!” Och som om detta inte vore nog så dyker det på slutet upp en barnkör från ingenstans. Vämjeligt är bara förnamnet.

”Driftin’ Too Far From Shore” är ytterligare en riktigt usel låt och uselheten fulländas med hemska synthesizers och en trummaskin.

Nästa spår, ”Precious Memories”, kan möjligen konkurrera med ”They Killed Him” om jumboplatsen. Jag vet inte ens hur man ska beskriva den här smörjan. Som en ”Han har öppnat pärleporten” i baktakt, möjligen. Den följs av den nervösa och hetsiga ”Maybe Someday”, inte fullt lika usel men dålig så det räcker.

Därefter kommer så albumets enda lyssningsbara spår. Men i motsats till vad många kritiker och fans vill göra gällande, kan ”Brownsville Girl” (trots en fin episk text) inte rädda skivan. Låten är dessutom förfärligt arrangerad och den skriks och skränas sönder av både blåsinstrument och körsångerskor.

”Got My Mind Made Up” skrev Dylan tillsammans med Tom Petty men vad hjälper det. Det är bara ännu en hysterisk skitlåt. Inte en sekund för tidigt avslutas sedan skivan med ”Under Your Spell”, en pinsamt dålig ballad med karaokeanläggningstrummaskin. Vedervärdigt.

Sammanfattningsvis är Knocked Out Loaded det enda av Dylans närmare 40 studioalbum som inte innehåller en enda riktigt bra låt. Det är exceptionellt då man annars alltid brukar kunna hitta något av stort konstnärligt värde även i hans svagaste produktioner.

Lyssna på Knocked Out Loaded:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s