#33: New Morning

New Morning.png

 

”Music is an outgrowth of the family – and my family comes first.”

När New Morning (1970) släpptes, bara fyra månader efter Dylans nedsablade cover-album Self Portrait (som i själva verket är ett bättre album än New Morning) blev det höjt till skyarna. Något mästerverk är dock inte denna skiva. Men vad Dylan erbjöd på New Morning var en samling varma, välskrivna och framförallt egna sånger. Och det är tvivelsutan ett bra och mycket sympatiskt album.

Skivan öppnas med ”If Not For You”, en behaglig och mycket direkt kärlekssång, full av värme och ömhet. Den sätter tonen för ett album fyllt av reflektioner över livet, lyckan och kärleken.

Den följs upp av ”Day of the Locusts” som är inspirerad av att Dylan an en kort tid innan hade mottagit en utmärkelse som hedersdoktor vid Princeton University. Detta är en av få direkt självbiografiska sånger som Dylan spelat in (”Sara” och ”Ballad in Plain D” är två andra). Dylan har svårt för prisutdelningar och det framgår också tydligt i den här låten. Men det är en livfull och medryckande sång som är lätt att tycka om.

Nästa låt, ”Time Passes Slowly” har Dylans typiska sound av att vara inspelat live i en enda tagning i studion. Temat är det enkla och vardagliga livet som låg Dylan varmt om hjärtat vid den här tiden, och det utmärkta pianospelet är någonting mittemellan gospel och jazz.

”Went to See the Gypsy” ska enligt uppgift vara inspirerad av ett möte med Elvis Presley. Dylan har emellertid förnekat att de två någonsin träffades. Hursomhelst är detta en skön låt och både sång och gitarr är av högsta klass.

”Winterlude” är något så ovanligt i Dylan-katalogen som en vals. Det är dock ett mycket tilltalande nummer och textraderna, ”You’re the one I adore, come over here and give me more / Then Winterlude, this dude thinks you’re fine”, är fullkomligt oemotståndliga.

”If Dogs Run Free” däremot är allt annat än oemotståndlig. Somliga vill ha detta till något slags skönt exempel på beatnikpoesi. Själv är jag övertygad om att det här inte är någonting annat än ett typiskt Dylan-skämt. Problemet är bara att det inte är roligt.

Titelspåret ”New Morning” är ett fint spår som också utstrålar den uppsluppna glädje som kännetecknar albumet som helhet. Det finns ingenting speciellt eller extraordinärt med detta spår.Vilket å andra sidan passar bra eftersom det vardagliga är just vad Dylan hyllar på detta album.

”Sign on the Window” är skivans odisputabla mästerverk och kvalar in bland hans allra bästa alster. Det vackra pianot och den innerliga sången ger det här spåret en makalös intensitet. Lyssna på hans röst (och pianospel) omkring 1:37 när han sjunger:

Looks like a-nothing but rain
Sure gonna be wet tonight on Main Street
Hope that it don’t sleet

Jag får rysningar varje gång.

”One More Weekend” kan inte beskrivas som något annat än en ”Leopard-Skin Pillbox Hat 2”. Det är väl i och för sig gott och väl, men den erbjuder ingenting som inte ”Leopard-Skin Pillbox Hat” redan erbjöd på Blonde on Blonde.

Sedan kommer ”The Man in Me” som den enastående textförfattaren och poeten på ett fullkomligt självklart sätt öppnar med att sjunga, ”La la la la la la…” Melodin påminner om ”I Shall be Released” men med en glädje och uppsluppenhet man mycket sällan hör från Dylan. Jag fullkomligt älskar den här låten.

”Three Angels” är en rätt corny, andlig (för att inte säga flummig) låt som, tillsammans med ”If Dogs Run Free”, borde ha stannat på andra sidan studiodörren.

Skivan avslutas med ytterligare en andlig sång. ”Father of Night” har en ganska slätstruken och barnslig text om att Gud är far till alla (onda som goda etc.), men den har ett skönt gospelriff och Dylan vet hur han ska använda det.

Sammanfattningsvis är New Morning inte det mästerverk som det utnämndes till när det släpptes. Men det är tvivelsutan ett habilt och trevligt album, som visar en gladare Dylan än man tidigare hört.

Lyssna på New Morning:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s