#38: Pat Garrett & Billy the Kid

Pat Garrett and Billy the Kid.jpg

 

”I don’t know. I just can’t seem to keep my mind on it. I can’t keep my mind on the movie … no, I’m not planning on doing any music for movies.”

Pat Garrett & Billy the Kid (1973) är inget vanligt Dylan-album utan snarare en parentes i Dylans diskografi. Skivan är ett soundtrack till Sam Peckinpahs westernfilm (med samma namn) med James Coburn och Kris Kristofferson i huvudrollerna.

Det här är sannerligen ingen skiva av betydelse och man skulle i princip kunna ha en komplett bild av Dylans konstnärskap utan att höra en enda ton från den här plattan. Det är inte det att musiken på Pat Garrett & Billy the Kid egentligen är dålig. Det är bara det att den inte (med ett undantag) har något speciellt att erbjuda.

Till skivans försvar kan förstås sägas just att det är ett soundtrack och att melodierna egentligen inte är tänkta att stå för sig själva. Men faktum är att det knappast känns som ett Dylan-album överhuvudtaget. Vilket förmodligen delvis beror på att skivan är ett beställningsverk, dels på att den praktiskt taget saknar lyrik – det är endast ”Billy” (version 1, 4 och 7) och ”Knockin’ on Heaven’s Door” som har texter.

”Knockin’ on Heaven’s Door” är alltså denna ganska slätstrukna skivas lysande undantag och den har som bekant blivit en stor klassiker. Det är helt enkelt en fantastisk sång som närmast har karaktären av ett requiem. Men detta är också den enda betydande låten på skivan. I övrigt känns det mer som en samling löst sammanhängande (om än angenämt) banjo- och gitarrplinkande.

Dock finns en sak till som är värd att omnämna. På sista spåret, ”Billy 7”, sjunger Dylan med en röst som han inte sjungit med varken förr eller senare. Hans sätt att sjunga påminner en hel del om Kris Kristofferson, vilket är fascinerande då Kristofferson spelar Billy the Kid i filmen.

Sammanfattningsvis känns det trots allt som att en Dylan-skiva som lider brist på låttexter helt enkelt… lider brist.

Lyssna på Pat Garrett & Billy the Kid:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s